”Der Samichlaus kommt!”

- Samichlaus kommer!

 
Den 6 december, får barnen i Schweiz besök av ”Samichlaus” tillsammans med hans hjälpreda ”Schmutzli” och får presenter i form av nötter, mandariner och julchoklad. Figurerna kan liknas vid den svenska jultomten och julbocken.  Samichlaus har långt vitt skägg och är klädd i en röd rock och en röd huva. Schmutzli har långt grått skägg med sot i ansiktet och bär en mörkare klädnad. De bär med sig en bjällra som dem ringer med så att barnen vet att de kommer.

 

De snälla barnen har inget att frukta och får presenter av den godhjärtade Samichlaus, medan barnen som inte har varit snälla får sig en ”dask” av Schmutzlis kvast.

Traditionen kommer ursprungligen ur en berättelse från 1000-talet om Sankt Nikolaus från Myra, som var ärkebiskop och dog den 6 december. Han visade godhet mot fattiga och gav presenter till behövande barn, och blev sedan helgon förklarad av den katolska kyrkan.
Det sägs däremot att Schmutzli är baserad på en berättelse om en ondskefull demon som rövade bort ohyfsade barn under 1400-talet.

Vår nuvarande jultomte och den historiska julbocken har förmodligen liknande ursprung.

<Bildkälla>

//Gästbloggaren PinglanVa spännande!
Alltid lika roligt med andra seder! :)
Tack Pinglan!

Svar: :)
Monica


2013-12-06 // 15:10:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: