Det fantastiska svenska julbordet

Imorgon är det första advent och det riktigt pirrar i kroppen då jag tänker på vad som väntar i December.
 
Någonting som är väldigt roligt och spännande med Julen är att följa andra personers förberedelser. För även om svenskarnas julfiranden i grunden liknar varandra väldigt mycket, så finns det stora olikheter. Några öppnar paketen på julaftonsmorgon, andra öppnar dem på kvällen. Det finns maträtter som en del har på julbordet, men som andra inte har.
Sen finns det även olika sätt att skapa, förbereda och kanske framför allt tillaga de mest klassiska komponenterna som gör Julen till den här fantastiska högtiden…
 
Klicka här om ni törs!
<Carnivourous Christmas Table>
 
//Gästbloggaren Veraque

Årets Julmust

Vi har haft en liten Julmustprovning med fyra ”experter” som har fått sätta betyg 1 – 5 på varje sort. Vi har endast hunnit med att testa fem sorter, men vi har planerat att testa ytterligare minst fem.
 
 

Här nedan följer de sorter som vi har hunnit med att testa och lämnat betyg samt omdöme på.

Nygårda Romfats lagrad
Info: Lagrad i 6 månader, säljs endast på Systembolaget.
Omdöme: Markant doft av rom, sträv, tydlig romsmak, cideraktig konsistens, lite karamellaktig eftersmak, lagom kolsyrad, känns som en ”vuxenmust”.
Betyg: 3.5

Nygårda Bourbonfats lagrad
Info: Lagrad i 6 månader, säljs endast på Systembolaget.
Omdöme: Rökig doft, svag smak av citron, lite rökig eftersmak, lätt kolsyrad(lite avslagen), smakar inte speciellt mycket julmust.
Betyg: 1,75

Apotekarnes Årsmust
Info: Sveriges mest populära julmust skapare har i år skapat en lyxigare variant med ett hemligt recept. Säljs i livsmedelsbutiker.
Omdöme: Tydligt mustsmak med inslag av vanilj och choklad, en inträdande choklad smak efter fåtal klunkar.
Betyg: 3,75

Mora Must
Info: Framtagen av Mora bryggeri, säljs i livsmedelsbutiker.
Omdöme: Mycket söt, väl kolsyrad, behaglig, uppfriskande, känns som att den blivit en aning sämre i år.
Betyg: 2,5

Julmust Exklusiv
Info: Framtagen av Nyckelbryggerier, säljs i livsmedelsbutiker.
Omdöme: Något kryddig och en ihållande eftersmak, lätt kolsyrad.
Betyg: 2,75
 
//Gästbloggaren Veraque

Amsterdam!

Idag bär det av till lite sydligare breddgrader, för att spana in julen där. :)
Kanske borde man dra norrut om man ska jaga julen men...
En christmas shop ska det i varje fall finnas! :)
Under tiden har min son lovat att sköta om bloggen. :)
Spännande att se vad han och hans tjej skriver för trevligt!

Jul i Flåklypa!

Jag tror att jag blivit barn på nytt! :)
Läste på en norsk bloggares sida och hon skrev om filmen Jul i Flåklypa som är på gång att släppas.
Först fattade jag det som att den skulle gå som adventskalender, men vid närmare efterforskning verkar det vara en film som kommer att släppas i dagarna.
På cdon.no kunde man gå in och lägga den under bevakning, sånt dottern brukar göra för att hålla koll på när de kommer.
För första gången var jag nära att lägga en film under bevakning!
Den första film jag som liten såg på bio var nämligen Flåklypa grand prix, som min syster tog med mig på.
Jag älskar dom fortfarande!
Här kan ni se en trailer på filmen: http://www.youtube.com/watch?v=lhFKBmE99j8

Stjärnor!

Nu har det vikts stjärnor!
Dessa har Anna och jag gjort i helgen. :)
 
 

Knäck!

Idag har jag och Anna roat oss med att vika stjärnor, sen har jag kokat knäck!
 
 
 
Recept:
 
1,5 msk smör
2 dl socker
2 dl sirap
1,5 dl vispgrädde
 
Kokade knäcken tills den nådde 125 grader, dock har jag inte hunnit provsmaka ännu.... :P
 

Kola

Nu känns det som att man är igång på allvar! :)
Till och med min son har gästbloggat på min blogg, försökte få han att skaffa egen men det kanske kommer nästa år. Hur som helst är det roligt! :)
På jobbet har vi bundit kransar och vikt pappersstjärnor!
Stjärnorna höll dock på att driva mig till vansinne först......
Men nu klarar till och med jag att vika stjärnor framför tv:n! :)
Snart bär det av till Amsterdam för att känna av julstämningen där! :)
 
Häromdagen kokade jag kola efter min mammas recept, god blev den!
Jag kokade den dock till 130 grader vilket kanske var lite mycket....
Det blev nämligen lite svårt att skära raka kanter.....
Därav ingen bild men här kommer receptet:
 
6 dl Strösocker
1½ dl Farinsocker
1½ dl Ljus sirap
1 msk Vanillinsocker
1½ dl Cacao
2 msk Smör
5 dl Grädde
 
Farligt gott! :)

Blir det någon uppesittarkväll i år?

Flera år i rad har vi följt Bingolottos uppesittarkväll den 23:e. I år kan det bli ändring då Bingolotto gått samma väg som flera andra gamla populära tv-program. Programmet har minskat i popularitet under de senaste tio åren, men har haft sina pikar framför allt under uppesittarkvällen som blivit en tradition i många svenska hem. Nu har dock programmet som främst är populärt bland våra äldre, flyttats in i en rymdkapsel och den mysiga signaturmelodin som tidigare framfördes av olika trevliga husband har ersatts av ett inspelat syntmusikstycke.

Här nedan ser ni hur studion såg ut förra året, med Peter Harryson som läser ”Tomten”.

http://www.youtube.com/watch?v=bMKHh9TiUAI


Vad tycker ni om den nya utsmyckningen och upplägget av vårt kära gamla Bingolotto?
 
//Gästbloggaren Veraque

Julkort!

Världens första julkort uppfanns av Henry Cole 1843 i England.
Tre år efter det att det första frimärket uppfunnits, även det i England.
Julkortet färglades efter tryckning och blev en ganska dyr historia,
kan nog inte jämföras med dagens julkort som kan köpas för 1 kr/st.
1850 började julkorten tryckas i färg och de blev både billagare och populära.
 
Jonathan King, även han från England hade år 1900 samlat163 000 olika julkort!
Undrar om någon överträffat det?!
Världens minsta julkort är inte större än ett risgryn!
I det fallet kan man ju faktiskt förstå om det skulle komma bort på posten....
 
Det första tryckta julkortet i Sverige kom ca 1890.
Jenny Nyström är nog känd för de flesta och den största svenska julkortskonstnären.
 
Källa: G. K. Näslund, A.Räder (1995), Julboken, Stockholm: Bonnier Carlsen Bokförlag AB
 
 

Julbock!

I helgen var jag ut och plockade björnmossa.
Av denna gjorde jag några bockar, som sitter på en pinne.
Dessa kan man tex sätta ute i en kruka eller nåt.
Det roliga är att jag fått lite olika kommentarer....
Några sa att dom var fina. :)
En sa att de var annorlunda...
En frågade om det var någon gammal hednisk tradition att sätt bockhuvuden på en påle......
 
 
 
 

Småtomtar!

Dessa små tomtar kan man sätta i köttbullar eller annat smått och gott på julbordet!
De är gjorda av tandpetare, nagellack och tuschpenna.
 
Källa: C. Wendt, P. Wästberg, Jul med glitter, godis och grönt, ICA Bokförlag
 
 

Stop here santa!

Denna fina skylt fick jag av min syster!
 
 

Stjärna!

Fick ett litet ryck häromdagen och gick ut och plockade grenar från min kornell (funkar med vanliga också).
Satte ihop grenarna till en stjärna.
Igår var jag förbi på Rusta och köpte en batteridriven ljusslinga (30:-) och trädde runt stjärnan.
 
 

Jultvål!

Tog en tur till Rusta idag för att köpa en ljusslinga och vad hittade man där?
Jo jultvål! :)
Mycket kan man göra juligt, till och med tvål!
 
 
För 10:- kunde jag ju inte låta bli att köpa!
Fanns flera olika sorter, men det var bara denna som föll mig i smaken.
 
Igår kväll hade vi kransbindning på jobbet.
Riktigt mysigt var det och flera fina lingonriskransar blev det! :) 

Mera köttbullar med julsmak!

Jag gjorde även köttbullar med julmust och kryddnejlika i helgen.
De flesta åkte bums ner i frysen märkta julafton.
Även dessa blev goda!
 
Receptet på dessa hittar ni här.
 
Jag tog ca en tredjedel älgfärs och resten nötfärs.

Julens köttbullar!

I helgen gjorde jag köttbullar som åkte ner i frysen till jul.
Tänkte att jag skulle göra ett par olika sorter.
Dessa köttbullar innehåller öl, senap och kryddpeppar och blev riktigt goda!
Dessutom var de lätta att rulla.
 
Husets bästa små köttbullar
 
1 dl ströbröd
2 dl öl
3 msk fransk senap
1½ tsk salt
3 krm kryddpeppar
2 krm vitpeppar
1 ägg
1 gul lök
2 msk smör 1 kg blandfärs
smör till stekning
 
Blanda ströbröd och öl i en skål. Rör ner senap, salt, peppar och ägg. Skala och finhacka löken. Stek den i smör på svag värme till den mjuknar men inte tar färg. Tillsätt löken och blandfärsen till ströblandningen. Forma till små köttbullar. Stek dem gyllene i smör.
 
Källa: Allt om julen 1998, Stockholm: Ica kuriren
 
Kommentar: Jag tog ca en tredjedel älgfärs och två tredjedelar nötfärs. Jag tyckte ändå inte att de blev torra. Istället för stekt hackad lök tog jag ca ½ riven rå lök. Jag brynte köttbullarna i stekpanna och lät dem sedan puttra i en stekgryta.

Jultidningar!

I förrgår kom jultidningarna vi beställt! :)
Jag jhade dock bara beställt en förpackning kort och etiketter och denna:
 
 
Alltid roligt med lite nytt, dock var jag inte jätteimponerad får jag väl lov att säga.
Hittade dock en sak jag ska göra, så bilder kommer framöver. :)

Apelsinpannacotta med fikon och glöggsirap

Igår var barnen och deras sambos hemma på besök, passade då på att testa en lite julig efterrätt.
 
Apelsinpannacotta med fikon och glöggsirap
 
 

8 portioner 
 
2 gelatinblad
3½ dl vispgrädde
2 msk strösocker
½ vaniljstång
½ apelsin, rivet skal
 
Glöggsirap:
 
1 dl starkvinsglögg
½ apelsin, pressad saft
2 msk vit sirap
 
Servara med:
 
2 fikon
½ apelsin, rivet skal
 
Gör så här:
 
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm grädde, socker, snittad vaniljstång och apelsinskal i en kastrull. Tillsätt urkramade gelatinblad. Ta kastrullen från värmen och låt stå vid sidan av plattan i 10 minuter.
2. Sila gräddblandningen genom en finmaskig sil ner i en bunke. Fyll dessertglas till 3/4 med blandningen. Ställ in dem i kylen för att stelna, ca 3 timmar.
3. Glöggsirap: Koka samman glögg, apelsinsaft och vit sirap i en kastrull till en simmig sås. Låt kallna. Skölj och skär fikonen i klyftor. Lägg två klyftor i varje glas. Vid servering skeda över glöggsirap och garnera med apelsinskal.
 
Källa: Stora Juljournalen 2011, Malmö: Egmonttidskrifter
 
Mina kommentarer:
Jag fördelade ovanstående i 6 glas och jag tyckte nästan att det blev lite....
Gott var det i varje fall, även om jag nog tycker att pannacotta på Marabou mjölkchoklad är godare!
 

Servett vikning!

Jag har varit på dop under hösten och mormor till barnet hade gjort så fina dopklänningar av vita servetter. :)
Idag började jag fundera om man inte skulle kunna göra röda tomteklänningar också.
Sagt och gjort jag testade!
Här ser ni resultatet:
 
 
Om ni skulle råka vilja göra sådana till julbordet, gör så här:
 
Tag en röd servett (Ikeas tog jag).
Veckla ut den så att den är dubbelvikt:
 
 
Vik den sedan på tre, så att kanterna kommer mot varandra:
 
 
Sedan är det bara att klippa ett jack i vardera sida, så att ärmar bildas, se översta bilden.
Vik sedan in en kant från ärmhålan och snett nedåt i vardera sidan och limma på baksidan.
Vik ner kanterna för kragen.
Gör en liten rosett och limma fast.
 
Jag gjorde även ett litet paket och skar upp en liten ficka att stoppa det i.
I paketet kan man om man vill lägga ett nummer som hör ihop med ett paket.
Eller varför inte ta ett snöre från paketet och fästa i en trisslott som man gömmer inuti tomteklänningen.
Har ni andra idéer så är det ju bara att testa, tala gärna om, om ni kommer på nåt! :)
 

Stora julskums testet!

Till min hjälp har jag i detta test tagit min sambo som anser sig vara den största julskums experten!
Dessa ska testas:
 
Juleskum originalet fick 5/5 p av "experten", 3/5 p av mig.
Juleskum chokladhjärtan fick 3/5 av "experten", 4/5 av mig (gillar choklad).
Julmix fick 1/5 av oss båda, den smakade i princip ingenting.
Juleskum 2013 knäck fick 0/5 av båda........
Ska jag vara helt ärlig så gick jag och spottade ut den........
 
Originalet blev alltså "expertens vinnare och de choklad överdragna hjärtanen blev min favorit.
Dock har jag en känsla av att hur mycket tomtar det än må vara på påsarna så räcker det med juleskum för mig detta år.

Jultomten!

Många tror att jultomten är en människa som har klätt ut sig. Särskilt när han vill vara fin och har satt på sig sin röda kapprock.Från början var jultomten en storväxt ladugårdstomte, som blev kallad jultomte efter att han råkat dela ut gåvor.
 
Detta hände 1580, då en pojke satte ut en skål gröt dan före julafton. Tomten råkade höra då pojken lurade sin lillasyster och sa att om hon var snäll så skulle tomten lägga något fint i hennes skål, men om hon var dum skulle den vara tom. Tomten kom att tänka på Olof Skötkonung som delat ut presenter till sina män 8 dagar efter jul.
 
Tomten sa tyst för sig själv att " Skrattar bäst som skrattar sist". Så det var faktiskt självaste tomten som myntade det uttrycket! Hur som helst så lade tomten 2 st silverpengar i skålen. Detta blev sedan något tomten gjorde varje år, han stoppade pengar eller godsaker i alla möjliga skålar och byttor. Människorna blev glad och kallade honom för jultomten. Jultomtens son flyttade till Mora och är idag chefstomte. Jultomtar finns dock i hela landet och de har alla en egen gård och en egen verkstad, de får då uppdrag av tomten i Mora.
 
 
Källa: F. Ingulstad, S. Solem, Tomteboken, Rabén & Sjögren
 

Julklappstips!

Jag läser inte jättemycket böcker, men dessa två har jag läst under hösten och jag älskar dem!
 
 
Svårt att sätta fingret exakt på vad det är.
Kanske är det hans sätt att beskriva vardagliga saker och speciella personer.
Jag har alltid arbetat med människor och träffat många speciella människor, kanske är det det, som gör att jag älskar böckerna.
Eller också är det väl jag som är speciell själv kanske.... :P
Hur det än är så kan jag varmt rekommendera båda dessa! :) 
 
 

Betyg på Saturnus glögg!

 
Nu har vi provsmakat! Sambon och jag. :)
Den vanliga glöggen får 3/5.
Hallon & Lakrits får 3/5.
Delicatoboll får 4/5.
Sist men inte minst, päronglöggen som får full pott 5/5! :)
 
Gott gottigott gott!
Stort tack till Saturnus! 
 

Julklappstips!

Samma problem varje år, vad ska man köpa till den som redan tycks ha allt?
Då kanske detta kan vara något?
En mycket fin back, gjord efter äkta gamla ölbackar!
Att förvara julens drycker i! :)
Äkta julmust måste ju faktiskt förvaras i glasflaskor i en äkta träback!
Är du intresserad så kontakta Sjögrens snickeri mail: [email protected]
 

Påminnelse!

Kom ihåg att det bara är snälla barn som tomten kommer till!
Påminner därför om vår snällbingo!
Titta in på Josefines blogg så ser ni dessutom det fina priset till förmån för barncancerfonden! :)

Tänder ett ljus....

Igår var vi till kyrkogården och tände ljus på mammas, pappas, mormor & morfars och gammelfasters gravar.
Tänder i mina tankar även ett ljus för farmor, faster och Rosie.
 
Bild: https://www.google.se/search?q=bild+ljus&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=jdV0UtP9Asbw4QSA-IHACQ&ved=0CC0QsAQ&biw=1280&bih=685#facrc=_&imgdii=_&imgrc=h6p1pVFPBA2mTM%3A%3BaVBEgjN7bJRzPM%3Bhttp%253A%252F%252F3.bp.blogspot.com%252F-cIPR9Kz33WA%252FTvyhSX2ej6I%252FAAAAAAAAA4o%252FtJkMm74DlLU%252Fs1600%252FLjus.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fnaringslivalvdalen.blogspot.com%252F2011_12_01_archive.html%3B1600%3B1064