Första advent

Idag är det första advent, detta har jag och min man och hans familj firat genom att dricka glögg och ätit pepparkakor med ädelost, sååå gott! Självklart har vi även tänt det första ljuset och lyssnat på julmusik, ikväll ska vi även se en julfilm, vi får se vilken! :)
 
I torsdags bakade jag saffranssockerbullar med vit choklad från Lindas bakskola som jag hittade på tidningenhembakat.se. Det blev verkligen supergott! Därför tänker jag dela med mig av receptet så att fler kan testa. Jag älskar saffran och de ser även ut att ha massor av andra goda recept som man kan göra om man vill testa att göra något annat än de traditionella lussebullarna/lussekatterna.
 
Saffranssockerbullar med vit choklad
24 - 26 st

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker

Garnering
ev. 1 ägg
smör
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.

3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.

5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.

 

Jag kan även nämna att jag mortlade inte saffran och socker tillsammans när jag gjorde receptet eftersom vi inte äger någon mortel och istället för att använda mortlade kardemummakärnor så använde jag malen kardemumma. Det hade säkert blivit mer smak dock om man använt mortel, men det funkade att göra så som jag gjorde också för de som funderar. Sen skulle jag nog råda att titta till bullarna när de står i ugnen så de inte får för mörk yta, de ska vara gyllene och alla ugnar fungerar olika så därför är det bra att titta till bullarna även om man tagit tid, för de kan bli klara tidigare och de kan bli klara senare.

 

Här kan ni hitta receptet och även andra recept: http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/saffranssockerbullar-med-vit-choklad/

/Elisa

 
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: