Vörtbröd

Idag har jag bakat mitt favoritbröd!
Receptet kommer från en restaurang i gamla stan i Stckholm som heter Kryp in.
Förra året i december var vi där och åt, då fick vi även detta recept!
 
Vårt mörka bröd (8 st limpor)
 
8 st     (2st)                                                         
 
4 l filmjölk (1 l)
2 flaskor mörk sirap (½ flaska)
2 pkt vetemjöl    (1kg)
1 pkt vetekross  (125g)
2 dl vetekli  (½ dl)
4 dl rårörda lingon  (1 dl)
4 dl russin  (1 dl)
4 st grovt rivna bakpotatisar med skal  (1 st)
1,5 dl bikarbonat  (2,5 msk)
0,5 dl kanel  (drygt 2 tsk)
0,25 dl kardemumma  (knappt 2 tsk)
0,5 msk salt  (2 krm)
Lite sockerkulör för färgens skull
Grädda i smorda formar, 175 grader ca 1 timme och en kvart....
 
Källa: Restarurang Kryp in
Prästgatan 17
111 29 Stockholm
 
Det som står inom parentes är mina beräkningar för 2 limpor, har inte så många formar...
Jag brukar röra ihop de torra och de våta ingridienserna för sig först.
Brukar bara grädda ca 1 timme, håll koll. Sockerkulör har jag inte använt.
 
 
Handduken med Elsa Beskow motiv fick jag i julklapp av min snälla kollega! :)
                                             

Julavslutning!

Nu är det äntligen jullov!
Ska bli skönt att ligga på soffan och äta praliner! :)
Men finns kanske en del att fixa först...
 
Hur som helst, idag var det julavslutning!
Jag fick den stora äran att vara med i "lärarkören"......
Inför en fullsatt Kristinehall stod man på scen....
 
Hur det gick?
Ja har ni face book så är det bara att gå in och kika.... om ni törs.... ;)
Sök på Kristinegymnasiet så hittar ni klippet! :P 

Bordsdekoration?

Min stora fundering nu är vad jag ska ha för blommor på julbordet?
De får ju inte vara för stora, då tar de för mycket plats och man bör ju kanske även se den som sitter på andra sidan bordet...
Dessutom vill jag ha flera små då bordet är långt.
Funderar på att ta små röda ljuslyktor som jag har och sätta blommor i dessa.
Kanske skulle man kunna binda ihop dessa på något sätt? Kanske med murgröna?
Någon som har något förslag?

Tips på sällskapsspel!

Beställde ett nytt spel inför julen.
Det heter Tick Tack Boom, det är enkelt och det händer saker.
Spelade det mot min sambo i helgen och vi hade puls båda två!
Ser framemot att spela det med flera deltagare!
Spelet går ut på att man slår en tärning för att få en kategori, innan man läser frågan så startar man en bomb.
Bomben exploderar någon gång emellan 10-60 sekunder och då gäller det att inte ha bomben!
Kategorierna är:
Kända personer: Man ska säga en känd person vars namn börjar på en viss bokstav som kortet anger.
Frågor och påståenden: Här ska man komma på svar på frågor som vad din godispåse innehåller.
Längre ord. Här ska man bygga på ordet som står på kortet, tex strandstol av ordet strand.
Nya ord: Här ska man bygga ord på minst fyra bokstäver av de bokstäver som står på kortet.
Tick Tack Boom: Här handlar det om att skapa ord som innehåller två förutbestämda bokstäver.
 
Spelet skapar action som omväxling till frågespel där man nästan somnar innan motståndarna har svarat....
 
Det får en fyra av min sambo och en femma av mig!
 
Här kan ni se bild på spelet: http://www.spelexperten.com/sallskapsspel/familjespel/tick-tack-boom.html

Vad ska jag lägga i julkorgen?

Julkorgar kan se ut på väldigt många vis. Färdiga korgar som vi kan köpa färdiga, innehåller ofta mycket frukt eller godis. Det har lett till att jag brukar välja att göra min egen julkorg. Personligen anser jag att en julkorg ska baseras på vad mottagaren föredrar, så att köpa en färdig korg har aldrig varit något alternativ. Det är dock spännande att få en julkorg och titta vad mina nära och kära tror att jag tycker om.
Jag tänkte göra en liten lista på förslag till olika saker som jag tycker hör till julkorgen.

Glögg – En klassiker som även finns i princip varenda julkorg som går att köpa.
Korv – En rejäl salamikorv är aldrig fel!
Ost – Ett par, tre ostar är ett måste i en traditionell julkorg. Minst en hårdost och en eller två mjukostar till julbordet eller uppesittarkvällen.
Kex – En självklarhet till osten.
Bakverk/bakelse – Hembakade lussebullar, pepparkakor eller lite kola. Någon jul-inspirerad bakelse är heller aldrig fel.
Dryck – En lite exklusiv julmust, helst på glasflaska, eller en god lite finare öl.
 

//Gästbloggaren Veraque

Tomtarna börjar kika fram....

 
 

Vilken härlig dag! :)

Dagen började med jättevackert luciatåg på jobbet!
Därefter fika.
Jag och en kollega hade därefter bestämt att vi skulle äta lunch på Ecole.
För säkerhets skull så ringde jag och kollade så att de hade öppet, det hade de men de serverade bara julbord!
Men det nappade vi på! Julbord till lunch, vi blev så mätta!
Men det var så gott!
Ecole är en restaurang som drivs av restaurangelever och de hade gjort all julmat helt från grunden!
Leverpastej, prinskorv och allt annat!
De var även jätteduktiga att servera och ta hand om oss!
Vi hade det så mysigt! :)
Sedan blev det Ikea en sväng, där blev jag dock något irriterad över att de inte kan ta hand om sina blommor!
Blommor som kostade 400 kronor hade nog inte fått vatten sedan de dit kom och bladen rasade!
En hyacintlök vågade jag mig på att köpa, men skulle aldrig köpa några andra blommor där....
(Jag är snart beredd att hålla med dig Lena...)
Hur som helst innan vi fräste hemåt så köpte vi en gran!
 
Nu börjar snart adventskalendern och sedan blir det lugna gatan för min del.
Imorgon ska jag vara jultomte hos grannen som har barnbarnen hemma!
Det ska bli roligt! :)

Tryffel.....

Igår fick jag för mig att jag skulle göra tryffel, efter att ha sett ett recept i Allas.....
Resultatet blev gott, men tyvärr inte vackert.....
Sten i Barnen Hedenhös hade troligen kallat mina tryfflar för Canadagås bajs....
Därav ingen bild!
 
Här kommer receptet:
 
Apelsinkulor
 
150 g mörk choklad (gärna 72%)
4 msk grädde
3 msk koncentrerad apelsinjuice
finrivet skal av en apelsin
200 g vit choklad
 
Blanda mörk choklad och grädde i en kastrull på svag värme.
Rör om tills chokladen smält.
 
Ta kastrullen från värmen, häll i juice samt apelsinskal. Häll blandningen i en ren skål, låt svalna helt. Ställ i kylskåp i minst 30 min tills blandningen stelnat till en fast massa.
 
Smält den vita chokladen i vattenbad och låt svalna.
 
Använd en tesked och rulla den mörka chokladen till kulor som sedan rullas i den smälta vita chokladen. Ställ i kylskåp och låt stelna helt.
 
Källa: Allas Nr 50 2013

Julstress?

Jag har inte lika många julklappar klara som jag brukar ha vid denna tid.....
Jag har inte bakat några pepparkakor......
Jag har inte köpt en gran.....
Jag har inte......
 
Stressad?
 
Både och kanske man kan säga.
Jag har en plan och mitt jullov börjar den 20 dec så det ska nog bli en bra jul i år också!
Jag behöver kanske inte baka pepparkakor, precis som svärmor sa så är dom köpta också goda!
I ärlighetens namn så brukar en hel del pepparkakor tyvärr åka i soporna efter jul.
Dessutom har min dotter och hennes kusin varit här och bakat pepparkakor i lördags när vi var borta! :)
Så alla pepparkaksmått har varit framme en gång i år och vi fick några pepparkakor! :)
 
Dessutom, blir det en bättre jul för att jag flänger runt? Nej, tror inte det.
Min snälla moster ska även detta år baka bröd till oss! :)
Så ja, det blir nog en bra jul i år också!
 
Hur har ni det? Stressar ni runt?

Annadagen

Idag den nionde december har Anna namnsdag och dagen kallas för Annadagen av traditionella skäl. Den nionde december är den dagen då lutfisken ska läggas i blöt för att den ska bli färdig till julafton. Men framför allt är det dagen då julölet eller ”juldrickat” som vi förr kallade det, ska vara färdigbryggt.

Idag ser det lite annorlunda ut, med juldricka som finns att köpa redan i november. Dock finns det säkert dem som inte inhandlar ölen förens den nionde december.

Här är några tips på bra julöl:

Falcon julöl
16:90 kr för 50 cl, 5,2%, Carlsberg
Omdöme: Vacker brun färgad lager med doft av vörtbröd.Väldigt bra matöl!
<Systembolaget>

Sofiero julöl
12:90 kr för 50cl, 5,2%, Kopparbergs
Betyg: 3
Omdöme: En bra lager med halmdoft, svag beska. Prisvärt, helt okej öl!
<Systembolaget>

Jämtlands julöl
25:80 kr för 50 cl, 6,5%, Jämtlands bryggeri AB
Betyg: 4
Omdöme: Maltig ale med russin i doft. God och trevlig beska! Hemsk etikett!
<Systembolaget>

Oppigårds Winter ale
25:90 kr för 50 cl, 5,3%, Oppigårds bryggeri
Betyg: 5
Omdöme: Härlig aledoft med lite inslag av apelsin. Stark lockande beska. Fantastisk sillöl! Världens godaste Ale!
<Systembolaget>

 
//Gästbloggaren Veraque

Julmarknad vi Falu gruva!

Idag blev det en sväng till Falun och julmarknaden vid gruvan!
Brrrr!
 
 
En söt ängel och fyra korvar var vad som inhandlades! :) 
 
 

Knäckebröd!

 
Fick detta recept av en kollega, gott blev det!
 
25 g jäst
5 dl mjölk
1 msk honung
1 msk salt
6 dl dinkelmjöl
3 dl grovt rågmjöl
3½ dl grahamsmjöl
2 msk kummin
rågsikt till utbakning
2 dl solroskärnor
 
Smula jästen, tillsätt honung och salt. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Stöt kummin i en mortel och blanda med mjölet.
Tillsätt mjölblandningen och arbeta ihop. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 60 min. Sätt ungnen på 225 grader och förvärm en plåt.
Kavla ut degen tunt, jag tog ut mina bröd med ett rivjärn, man kan göra dem större också.
Strö solroskärnor över och kavla med en kruskavel.
Strö lite mjöl på den heta plåten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 min, låt kallna på galler.
 

Mera Amsterdam!

 
Massor av fudge! En av tjejerna som sålde pratade dessutom svenska! :)
 
 
Till det "unika" priset av 6 euro kunde man krypa in i denna bubbla, vinka till publiken och kasta lite "snö" tillsammans med snögubben. Man blev dessutom fotad.
Inget som vi gjorde dock!
 

Mera Amsterdam!

 
Massor av fudge! En av tjejerna som sålde pratade dessutom svenska! :)
 
 
Till det "unika" priset av 6 euro kunde man krypa in i denna bubbla, vinka till publiken och kasta lite "snö" tillsammans med snögubben. Man blev dessutom fotad.
Inget som vi gjorde dock!
 

”Der Samichlaus kommt!”

- Samichlaus kommer!

 
Den 6 december, får barnen i Schweiz besök av ”Samichlaus” tillsammans med hans hjälpreda ”Schmutzli” och får presenter i form av nötter, mandariner och julchoklad. Figurerna kan liknas vid den svenska jultomten och julbocken.  Samichlaus har långt vitt skägg och är klädd i en röd rock och en röd huva. Schmutzli har långt grått skägg med sot i ansiktet och bär en mörkare klädnad. De bär med sig en bjällra som dem ringer med så att barnen vet att de kommer.

 

De snälla barnen har inget att frukta och får presenter av den godhjärtade Samichlaus, medan barnen som inte har varit snälla får sig en ”dask” av Schmutzlis kvast.

Traditionen kommer ursprungligen ur en berättelse från 1000-talet om Sankt Nikolaus från Myra, som var ärkebiskop och dog den 6 december. Han visade godhet mot fattiga och gav presenter till behövande barn, och blev sedan helgon förklarad av den katolska kyrkan.
Det sägs däremot att Schmutzli är baserad på en berättelse om en ondskefull demon som rövade bort ohyfsade barn under 1400-talet.

Vår nuvarande jultomte och den historiska julbocken har förmodligen liknande ursprung.

<Bildkälla>

//Gästbloggaren Pinglan


Julbordet - Laxen och annorlunda recept

Laxen är för många, en favorit på julbordet. Några föredrar varmrökt, andra kallrökt eller gravad. Samtidigt finns det dålig, god och jätte god lax.
För ett tag sedan köpte jag två paket Gravad fjordlax från Falkeskog, vilket delvis blev en liten besvikelse. Fisken i en av förpackningarna innehöll mycket benstumpar, och det är inte kul att sitta och peta runt i maten för att undvika benen. Den andra förpackningen var desto bättre. Personligen föredrar jag dock kallrökt lax framför den gravade. Jag tycker att den har bättre smak. Många säger dock att fisk, i synnerhet lax, ska ”smälta” i munnen(ätas utan större tuggmotstånd). I det fallet är nog gravad lax det självklara valet.

Många anser att man ska hålla fast vid samma mat år ut och år in. Även jag är väldigt konservativ när det kommer till julbordet. Ett julbord med pizzaslice, gorgonzola eller pasta, är för mig inget julbord. Men det är ändå kul med förnyelse lite då och då. Fredagens mat inslag i Gomorron Sverige med en av mina favoritkockar Håkan Larsson, var väldigt intressant. Skickar därför en länk med klippet och en med recepten och dryckerna som presenterades. Dessa recept passar kanske inte in på julbordet, men passar i vårt kalla december och ihop med en god julöl.

<Videoklippet>

<Recepten>
 
Håkan föredrar Julölen från Jämtlands bryggeri.
En öl som jag skulle rekommendera är Oppigårds Winter Ale. Jag sparade ett par flaskor från förra året och drack till sillen under midsommar - Något jag rekommenderar starkt! Ölens utgångsdatum brukar dock ligga runt april-maj, men det gick aldeles utmärkt att dricka den ändå.
<Oppigårds Winter Ale>
 
//Gästbloggaren Veraque

Christmas shop!

Självklart blev det ett besök i julaffären i Amsterdam!
Där fanns mycket vackert att titta på, tyvärr var priserna därefter och det enda jag köpte var två glas änglar.
Dessutom rådde förbud mot fotografering i butiken.
Men helt klart en upplevelse!

Julen i Amsterdam!

Här kommer till att börja med bilder på olika granar. :)
 
 
Jul i ostbutiken!
 
 
 
Det finaste köpcentrumet.
 
 
Flygplatsen i Amsterdam. 
 
 
 
 

Aladdin, Paradis eller Aladdin?

Ett vanligt samtalsämne kring förberedelserna inför julen är vilken choklad som är godast. Den klassiska röda Aladdin asken kom redan 1939, då Marabou ville skapa en ”folkligare” ask med praliner. 1957 lanserades den gul-blåa asken Paradis, som ett alternativ för dem som föredrog mjölkchoklad framför mörk choklad. Då någon gång började oenigheten om vilken chokladlåda som är bäst. Detta har blivit ett ständigt samtalsämne även i vår familj. Oftast blir det att vi köper en av varje. Tyvärr blir resultatet att man äter lite mer choklad än vad man tänkt från början, och det blev inte lättare då ytterligare ett alternativ seglade in på marknaden för ett par år sedan. Den innehåller mer mörk choklad än vad som finns i den vanliga röda förpackningen.

<Marabou Choklad>

Personligen föredrar jag Paradisasken.
Vad tycker ni?
 
//Gästbloggaren Veraque