Tentaplugg...

 
 
Förlåt.!
 
Jag har varit jättedålig på att uppdatera bloggen de senaste dagarna, men det beror helt enkelt på att vi är inne i en tentavecka nu, vilket jag även kommer vara nästa vecka. Så jag gör i princip inget annat än att plugga. Men oroa er inte, jag läser era bloggar och hinner även med att längta till julen mellan varven av föreläsningar, läsning om nervsystemets indelning, energimetabolismen, rörelseapparaten och allt annat jag ska hinna få in i huvudet. ;-)
 
Föresten så såg jag att det börjat komma julmust till affärerna? Själv tänkte jag försöka vänta till Oktober (vi får väl se hur det går ;-) Men har ni druckit någon julmust än? :-)
 
 
/ Linnea
 

Historieätarna firar jul

 
Som en uppvärmning till årets julkalender delar jag med mig av ett avsnitt jag hittade ur historieätarna!
 
Trevlig Lördag på er alla! :-)
 
 
 
/ Linnea

Tusen år till julafton..

 
..är som bekant titeln på årets julkalender!
 
 
Årets julkalender kommer att handla om julens historia från år 1015 fram till år 2015.
 
Ni som sett Historieätarna kanske har förstått att det här är en julig-barnvariant av det tv-programmet. Jag älskar verkligen Historieätarna. Jag tycker att historia är jättekul och sättet som Historieätarna lär ut om historien är helt underbart. Så som ni förstår är jag, tillskillnad från många andra, riktigt exalterad inför den här julkalendern. För första gången på många år längtar jag riktigt genuint till att julkalendern börjar, och jag tror att det här kommer bli kanonbra! Frågan är väl hurvida barnen kommer tycka om julkalendern när det inte blir som en serie man följer utan med avslutande avsnitt.
 
 
Med i programmet är självklart Lotta Lundgren och Erik Haag. Men med är även några barn, och enligt Lotta själv, så är det barnen som kommer ta den största platsen i kalendern (källa). Kalendern kommer även visa historien ur barnens perspektiv, vilket är väldigt roligt. All historia skrivs ju vanligtvis av vuxna och det ska bli kul att se hurvida de verkligen lyckas framställa historien ur barnens perspektiv. Som ressigören till kalendern själv säger, så är barnens historia en vit fläck i historieböckerna (källa).
 
 Här är en smygtitt på årets julkalender. 
 
 
Jag tror att det här kommer bli jättebra och jag ser verkligen fram emot 1 december! Vad tror ni om årets julkalender? Tror ni det blir bra? :-)
 
/ Linnea

Julklappstips #1

 
Vi vet alla hur svårt det kan vara att komma på vad man ska köpa i julklapp ibland. Så därför tänkte jag lägga ut lite julklappstips här. Vem vet, kanske hittar du den perfektajulklappen bland tipsen ^.^
 
De första julklappstipsen jag tänkte ge, riktar sig till barn :)
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Elsa Frost isslott med speldosa. Alla barn älskar väl Disneys film Frost? Jag tror att varje liten flicka eller pojke skulle bli överlycklig över den här presenten. Slottet kan lysa och spela en snutt ur sången "Let it go". Slutter kostar 715 kronor och ni hittar det här.
 
2. Avengers figurer. Här är ett set med några av de populära karaktärerna ur Avengers. Detta kostar 180 kronor och ni kan köpa det här.
 
3. Leksaksmat i trä. Alla barn tycker om att leka "vuxna" med allt som hör där till med matlagning och städning. Så därför tänkte jag tipsa om leksaksmat. Det här är lite "lyxigare" i trä och det finns flera på samma sida. Det här setet kostar 99 kronor och ni hittar det här.
 
4. Smyckeskrin med speldosa. Det här sina smyckeskrinet passar perfekt som första smckeskrin till alla små barn. Det finns i olika motiv och den lilla flickan dansar när man sätter igång musiken. Varför inte köpa detta och lägga ner ett vackert halssband med ex. en månadssten som barnet är född i? Sådana finns att köpa på exempelvis guldfynd. Smyckeskrinet kostar 199 kronor och ni hittar det här.
 
5. Pocahontas docka. Denna otroligt söta docka ur serien "Animators dolls" skulle vara den perfekta presenten till alla små dockälskare! Det finns flera olika dockor i serien, tex. Belle, Ariel, Elsa och Christoffer. Dockorna kostar 300 kronor styck och ni kan köpa Pocahontasdockan här.
 
6. Minions bowlingset. Säg mig ett barn som inte älskar minionerna? Då passar ett litet bowlingset med dessa perfekt! Bowlingsetet kostar 149 kronor och ni hittar det här.
 
7. Lego City Police fångtransport. De flesta barn tycker om att bygga lego. Därför tänkte jag tipsa om denna coola lego-serie. Det här setet kostar 189 kronor och ni hittar det här.
 
8. Samuraidräkt. De flesta barn tycker om att klä ut sig. Så varför inte köpa någon rolig eller fin maskeraddräkt? Den här samuraidräkten kostar 200 kronor och ni kan hitta den här.
 
Hoppas att ni får nytta av något av de här tipsen :-)
 
/ Linnea
 

En till liten jullista

 
Så, nu tänkte även jag göra den här listan som jag sett på några julbloggar. :-) Jag vet inte vem som skapat listan men jag hittade den i alla fall hos MinGlittrigaJul. :-)
 
Knäck - Kola 

Apelsin - Satsumas

Köpta köttbullar - hemlagade köttbullar (Vegetariska bullar)

Pepparkakor - Saffransbullar

Köpta juldekorationer - DIY juldekorationer

Vit julinredning - Röd julinredning

Konstgjord gran - Äkta gran

Adventsstjärna - Adventsljusstake

Tomtar - Änglar

Hemmagjorda julklappar - Köpta julklappar

Tända ljus - ljusslinga

Egenhändigt inlagd sill - köpt inlagd sill

Köpt risgrynsgröt - hemmalagad risgrynsgröt

Ischoklad - Rischoklad

Modern Jul - Gammaldags Jul

Prinskorv - Julkorv (Vegetariska coctailkorvar)

Amerikansk julmusik - Svensk julmusik

Stilla Natt - Gläns över sjö och strand 

Kan du vissla, Johanna? - Karl Bertil Jonssons Julafton

Brunkål - Rödkål

Gravad lax - Rökt lax

Amelia Jul - Allers julmagasin

Julfirande hemma - Julfirande borta

Köpt glögg - Egengjord glögg 

Alkoholfri glögg - Vinglögg

Kanel - Saffran 

Mjuk pepparkaka - Pepparkakor

Tidning med julpyssel - Tidning med julmat

Ett päron till farsa firar jul - Tomten är far till alla barnen

Ernst Jul - Leilas Jul
 
(Foto från Pinterest)
 
/ Linnea

Vintriga Cupcakes

 
Jag tycker jättemycket om att baka, även om varken matlagning eller bakning är min starka sida. Men Cupcakes klarar jag i alla fall av att baka, haha ;-) Det är roligt med cupcakes när man kan variera dem så mycket, både i smak och utseende.
 
 
 
Det finns många roliga julsmaker på cupcakes med pepparkakssmak, saffran och apelsin :-) Det är bara att söka sig fram på nätet. Jag kommer absolut göra några roliga cupcakes i år! Jag kommer nog börja med det nu när jag börjat längta till julen, och istället vänta lite med de mer traditionella pepparkakorna och saffransbullarna till November :-)
 
 
Visst är de fina? :-D
 
/ Linnea
 

Juliga naglar

 
Jag älskar verkligen nagellack och tycker att det är väldigt mysigt och kreativt att fixa sina naglar på något roligt sätt! :-) Så till julen kommer jag absolut att göra något roligt med mina naglar, nackdelen är bara att när man jobbar inom vården som jag gör, så måste naglarna alltid hållas korta. Men det ska nog gå att få dem fina ändå :-)
 
(Bilderna är lånade från nätet)
 
Vilka av dessa tycker ni är finast? :-)
 
/ Linnea
 
 

Julfilmer

 
Jag äger inte så många julfilmer och de få julfilmer jag har är tecknade. Så jag undrar om ni har några tips på juliga filmer och vilka är era favoriter? :-) Jag skulle vilja slänga iväg en beställning på några filmer nu när det börjar närma sig jul :-)
 
 
 
 
/ Linnea
 
 
 
 

Arabias muminmuggar med julmotiv

 
Jag hade länge som tradition att köpa muminmuggar till min bror och hans föredetta flickvän när det var födelsedagar och jul. Jag älskar också dessa muminmuggar, de är så underbart söta! :-)
 
 
 
Dessa är några av deras julmotiv som de haft under åren. De släpper ett nytt motiv varje år. :-)
 
Äger ni någon av dessa supersöta muggar? :-)
 
/ Linnea
 
 
 
 

En liten jullista

 
 
Jag hittade en rolig jullista som Santababy gjort :-) Jag älskar att både svara på sådana här listor och läsa era andras svar på dem! :-)
 
En perfekt julig dag
äter jag: risgrynsgröt till frukost och en massa pepparkakor och lussekatter till fikat!
dricker jag: JULMUST, jag älskar julmust! :-)
lyssnar jag på: Julmusik såklart! :-) Några av mina favoritlåtar är "Mer jul" med Tomas Adolphson och Anders Falk, "Last Christmas" med Wham!, "Do They Know It’s Christmas" med Band Aid och "Christmas Time" med Bryan Adams. 
tittar jag på: Någon mysig julfilm (tex. Love Actually, The Holliday eller Ett päron till farsa firar jul) eller någon mysig julkalender (tex. Trolltider eller Tjuvarnas jul).
känner jag doften av: Nybakade julkakor!
är jag med: Min familj, mina fina vänner eller min pojkvän. :-)
bakar/lagar jag: Knäck med turkisk peppar, pepparkakor eller lussekatter!
 
 

Dagen innan julafton ser ut så här:
Dagen före jul innebär löning. Så då har det blivit lite av en tradition att jag hjälper pappa att köpa hans julklappar till familjen. Så vi går upp tidigt och åker för att hänga på dörrarna till affärerna här där vi bor. Efter en halvdags shopping åker vi hem till mamma och pappa. Där slår vi in de sista julklapparna, äter god mat och spelar sedan bingolotto.Då brukar vi även duka fram ost och kex, tända ljus och mysa med hela familjen! :-)

 
På julaftonskväll brukar jag:
För min del kommer julaftonskvällen i år se lite annorlunda ut. De senaste jularna har jag firat jul med min föredetta pojkvän. Förutom förra julen då jag firade utan ett manligt bihang ;-). Men i år har jag en ny pojkvän och vi planerar att fira jul med min familj i år. Så då kommer vi antagligen vara hemma hos mina föräldrar, vi brukar ha några julklappar kvar på kvällen som vi öppnar, sedan äter vi lite rester från julmaten på dagen, dricker glögg och kikar på någon julig film på tv. :-)
 
 

På juldagen känner jag:
Det är väldigt blandade känslor. Jag, mamma och min kusin har några gånger åkt till kyrkan för julotta på juldagen, det är väldigt mysigt tycker jag. Det gör så att man håller kvar i julkänslan lite längre. Sedan infinner sig ett lugn och juldagen brukar bestå av att kika på film, eller serier som vi fått i julklapp. Jag tycker att det är mysigt att ha julgranen kvar till nyår då jag tycker känslan av jul ändå håller i sig ett litet tag efter julafton. Men sedan efter nyår städar jag gärna bort allt för att sedan börja längta till våren. Denna ständiga längtan ;-)

 
 
 
/ Linnea
 



Julserviser

 
Det finns verkligen många olika, fina serviser med julmotiv! Vi har de senaste åren firat jul hos min farmor och farfar och då de inte har något stort bord har vi barnbarn suttit vid ett bord och de "vuxna" vid ett annat. Vi har heller aldrig haft någon speciell juldukning där. Men de jular vi firat hos mina föräldrar har mamma alltid dukat med finporslinet och gjort några fina bordsdekorationer. Det blir lite finare o mysigare på något vis tycker jag. Även om det givetvis är sällskapet runt bordet som är det viktigaste! :-)
 
Här är några julserviser som jag tycker är riktigt fina! :-)
 

 
 
Dessa fyra kommer från Fyrklövern och är då som ni kanske förstår ganska dyra. Men de är verkligen otroligt fina alla fyra! Min personliga favorit är Disneys jul, vilket även är överst på min önskelista i år. Jag tänkte börja samla på den här servisen då jag suttit och suktat efter den enda sedan jag var liten. :-)
 
Har ni någon särskilld jul-servis och brukar ni duka på något speciellt sätt vid julmiddagarna? :-)
 
/ Linnea
 

Årets första julklappar

 
 
Har ni börjat med julklappsinköpen?
 
Själv beställde jag några julklappar av mina kusinbarn förra helgen när de var här och sålde jultidningar! Dessutom gjorde jag en liten beställning av julklappar igår från olika sidor på nätet. Jag tycker om att vara ute i god tid när det gäller julklappar. Delvis för att ha tid till att planera och införskaffa de "perfekta" klapparna och även ha tid över till annat i december. Dessutom är det lite snällare mot plånboken att göra inköpen lite pö om pö :-) Men jag älskar samtidigt att gå i affärer och köpa julklappar i december, så därför brukar jag beställa de julklappar jag måste köpa på internet lite tidigare och sedan spara några av de inköp jag ska göra i affärerna till december. :-)
 
Jag har även börjat planera ett "tema" för årets julklappar, med guld, vitt och silver. Så därför har jag även beställt lite julpapper och dekorationer som ska passa in :-) Dock kommer jag vänta lite innan jag börjar så in klapparna, det är så mysigt att sitta i november-december och göra detta medan man dricker julmust och lyssnar på julmusik!
 
Hur brukar ni slå in era julklappar? Har ni något färgtema eller tar ni bara det ni tycker är fint? :-)
 
 
 


 
Lite såhär tänker jag mig :-)(Bilderna är lånade från nätet)
 
/ Linnea
 
 
 

Startskottet för julen 2015

 
I år har Monica sagt att det blir dåligt med bloggande för hennes del. Hon menar på att bloggen mest är aktiv före jul, och att det då missar lite av sin mening när man inte bloggar i December.
 
Men, vad spelar väl det för roll, tänker jag?
 
Jag heter Linnea, och jag är Monicas dotter. Jag har fått den äran att blogga lite här på tonkansjulblogg. I min familj är det inte bara mamma som är jultokig, utan det är spritt i hela släkten. Jag är 22 år, jag jobbar som timvikarie på ett äldreboende och pluggar tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet.
 
Så för att inleda startskottet för julbloggen tänkte jag visa er Blossas smak på sin årsglögg för i år, om ni mot all förmodan skulle ha undgått att se det ;-)
 
 
Julen 2015 kommer få en smak av Earl Grey och spår av bergamott och citron.
 
Såhär beskrivs smaken: Blossa 15 har en framträdande doft av citrus, te och glöggkryddor. Smaken är söt och frisk med glöggtoner som dröjer sig kvar i munnen för att avslutas med en klar citrus- och tesmak. Som alltid är Blossa tillverkad på en vinbas och i år har glöggen hela tre stycken viner i sitt grundrecept: muscatvin från Spanien, ett torrt franskt vitt vin med hög syra, samt mistelavin – ett sött vin som visat sig passa extra bra med det svarta teet.”
 
Jag tror faktiskt att den här glöggen kan bli god! Dock tror jag att det kommer vara godast att dricka denna varm! Tänk så jag längtar tills att få provsmaka den här och äta några pepparkakor till! Mums! :-)
 
/ Linnea