Adventsmys

Per Morbergs julglögg och ekologiska pepparkakor med ädelost special från kvibille :) så gott!
 
hur har ni firat in första advent? 
 
/Elisa

Första advent

Idag är det första advent, detta har jag och min man och hans familj firat genom att dricka glögg och ätit pepparkakor med ädelost, sååå gott! Självklart har vi även tänt det första ljuset och lyssnat på julmusik, ikväll ska vi även se en julfilm, vi får se vilken! :)
 
I torsdags bakade jag saffranssockerbullar med vit choklad från Lindas bakskola som jag hittade på tidningenhembakat.se. Det blev verkligen supergott! Därför tänker jag dela med mig av receptet så att fler kan testa. Jag älskar saffran och de ser även ut att ha massor av andra goda recept som man kan göra om man vill testa att göra något annat än de traditionella lussebullarna/lussekatterna.
 
Saffranssockerbullar med vit choklad
24 - 26 st

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker

Garnering
ev. 1 ägg
smör
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.

3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.

5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.

 

Jag kan även nämna att jag mortlade inte saffran och socker tillsammans när jag gjorde receptet eftersom vi inte äger någon mortel och istället för att använda mortlade kardemummakärnor så använde jag malen kardemumma. Det hade säkert blivit mer smak dock om man använt mortel, men det funkade att göra så som jag gjorde också för de som funderar. Sen skulle jag nog råda att titta till bullarna när de står i ugnen så de inte får för mörk yta, de ska vara gyllene och alla ugnar fungerar olika så därför är det bra att titta till bullarna även om man tagit tid, för de kan bli klara tidigare och de kan bli klara senare.

 

Här kan ni hitta receptet och även andra recept: http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/saffranssockerbullar-med-vit-choklad/

/Elisa

 
 

Vegetarisk sill

 
Elisa skrev här tidigare om vegetarisk sill och jag blev riktigt sugen på att pröva detta! :)
 
Jag hittade tre recept, alla från Goodstore.se som jag tyckte lät goda. Så dessa är jag väldigt sugen på att testa! :)
 
 

Aubergine-sill i senapssås

1 dl senap senap (vanlig)
1 dl skånsk senap
1 1/2 dl rårörsocker
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olja
1 dl hackad dill
1 dl hackad purjolök
2 dl förvälld aubergine 

Blanda socker, senap och vinäger i en skål och droppa därefter i oljan, samtidigt som du rör om.
Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna.
Smaka av med salt och peppar.

 

Vegetarisk skärgårdssill

1 burk naturell sojayoghurt
4 msk äggfri majonnäs
2 msk senap
1/2 dl hackad dill
1/2 burk svart Tångkaviar
1/2 burk röd Tångkaviar (den är färgad med paprika)
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad purjolök
Juice från 1/2 citron
3 dl förvälld aubergine
Blanda samtliga ingredienser och lägg till i den förvällda auberginen. Smaka av med salt och peppar

 

Klassisk inlagd aubergine-sill

1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 dl skivad morot
1/2 dl hackad purjolök
2 dl förvälld aubergine

Koka upp samtliga ingredienser och låt det därefter svalna, lägg i den förvällda auberginen och varva med morot och purjulök.

 

/ Linnea


Chokladkalender

I dag köpte jag min obligatoriska chokladkalender, så nu slipper jag gå utan choklad i år också! Ser så mycket fram emot att få börja räkna datum till jul! 
 
 
 
/Elisa
 

Inspiration julpyssel: Egna julkort och julklappsetiketter

Den första november träffades jag och Linnea och flera andra för en liten pysselkväll, vi gjorde julkort och julklappsetiketter. Vi drack även julmust och åt pepparkakor och juleskum - har ni testat årets smak clementine? så god!
Att göra egna julkort och julklappsetiketter är både roligt och personligt. Här ska ni få se lite av vad jag gjorde, kanske kan ni få lite inspiration!
 
 
 
 
/Elisa
 
 
 

Julpyssel: Göra egna juleljus

Hej!
 
Här om dagen bestämde jag mig för att testa att göra ett ljus. Jag har börjat att göra ett ljus men så småningom har jag tänkte göra tre ljus till och göra en adventsljusstake (måste bara samla ihop lite mer toarullar först och skaffa fram en mjölkkartong och lite mossa och annan dekoration).
 
Detta behöver man för att göra ett ljus:
En toalettrulle
Ett vitt A4 papper
En servett med söta jultomtar på (små jultomtar, de ska få plats på toalettrullen.
Ett kvadratiskt orange papper (gärna orange och gult silkespapper, hade inte det själv hemma, annars hade jag använt det som låga till ljuset)
Presentpapper i fint juligt mönster
Lim
tejp
Sax
 
Jag gjorde så här:
Jag rullade in toalettrullen i ett  A4papper, man kan tejpa fast det eller limma, vilket man föredrar (jag tejpade). Sedan så vek jag in kanterna som blev över in i själva rullen. Sedan tog jag en servett, klippte ut tomten och limmade på tomten utanpå rullen. Sedan använde jag kanten utav servetten och limmade fast den som ett band nedtill på rullen, egentligen hade jag tänkt använda presentpapper men jag hade inte riktigt något mönster som passade så då tog jag kanten av servetten istället. Sedan hade jag inget orange och gult silkespapper hemma att använda som låga istället använde jag ett fyrkantigt origami papper och tröck ned i rullen med spetsen uppåt.
 
Så här blev resultatet:
 
                            
 
Som sagt så ska jag göra en hel adventsljustake med dessa ljus sedan och fixa lite fint, ni ska sedan få se resultatet av detta.
Detta pyssel tänkte jag fixa till förskolan som jag jobbar på, kan man använda och pynta med i lokalerna då de inte innehåller levande ljus. Barnen kan även själva få vara med att tillverka dem, perfekt för att öva på finmotorik - öva på att klippa och klistra t. ex.
 
Idag är det förresten en månad kvar till Lucia!
 
/Elisa
 

Gästbloggar: Vegetariskt julbord

Hej!
Jag heter Elisa och jag är kusin med Linnea och Monica är min ingifta faster. Jag har fått äran att få gästblogga litegrann.
Nog om mig, det här inlägget ska handla om något som både jag och Linnea håller varmt om hjärtat. Jo vegetarisk mat, närmare bestämt så tänkte jag skriva om några rätter att tipsa om till julbordet.
 
Senare kommer jag även att skriva en del recept.
 
Här kommer en del idéer på vad man kan servera för att göra en mer grön jul. Kommer ni läsare på fler idéer så får ni jättegärna dela med er av dem.
 
Vegetarisk julskinka är en riktig hit vid vårt julbord, egentligen så ska man ju inte kalla den för skinka utan se den mer som en egen rätt, men den är väldigt god på en knäckemacka den också! Denna rätt är gjord på kålrot! Supergod är den också om man gillar kålrot. 
 
Finsk morotslåda - Supergott! Mamma kommer från Finland och hon brukar göra en morotslåda som hon har lärt sig från sin mamma och det är så gott.
 
Egna hemmagjorda vegbullar - en riktig höjdare och man kan krydda och göra det på många olika sätt. I år ska jag nog testa att göra några juliga falafel, det tror jag kan bli riktigt gott.
 
Vi brukar äta coctailkorvar från hälsans kök istället för prinskorv och det tycker jag är riktigt gott. Man kan även försöka göra sin egen vegetariska korv, men det är lite mer omständigt vi får se om jag hinner mig på ett försök innan jul. I så fall ska ni självklart få höra om resultatet.
 
man kan även göra vegetarisk sill, jag har själv aldrig gjort detta men någon gång måste jag testa, janssons frestelse har jag heller aldrig gjort på vegetariskt vis men det är också ett tips.
 
Så här var några exempel på vad man kan servera på ett vegetariskt julbord och så småningom kommer det som sagt lite recept! 
 
Ha en bra kväll!
 
/Elisa