Jultomten!

Många tror att jultomten är en människa som har klätt ut sig. Särskilt när han vill vara fin och har satt på sig sin röda kapprock.Från början var jultomten en storväxt ladugårdstomte, som blev kallad jultomte efter att han råkat dela ut gåvor.
 
Detta hände 1580, då en pojke satte ut en skål gröt dan före julafton. Tomten råkade höra då pojken lurade sin lillasyster och sa att om hon var snäll så skulle tomten lägga något fint i hennes skål, men om hon var dum skulle den vara tom. Tomten kom att tänka på Olof Skötkonung som delat ut presenter till sina män 8 dagar efter jul.
 
Tomten sa tyst för sig själv att " Skrattar bäst som skrattar sist". Så det var faktiskt självaste tomten som myntade det uttrycket! Hur som helst så lade tomten 2 st silverpengar i skålen. Detta blev sedan något tomten gjorde varje år, han stoppade pengar eller godsaker i alla möjliga skålar och byttor. Människorna blev glad och kallade honom för jultomten. Jultomtens son flyttade till Mora och är idag chefstomte. Jultomtar finns dock i hela landet och de har alla en egen gård och en egen verkstad, de får då uppdrag av tomten i Mora.
 
 
Källa: F. Ingulstad, S. Solem, Tomteboken, Rabén & Sjögren
 


Mysig läsning!!

Svar: Tack! :)Få se om du träffar på några tomtar på bröllopsresan.....
Monica


2013-11-07 // 18:59:39

=)

Svar: :)
Monica


2013-11-07 // 19:46:02

Jättefin och mysig text. För mig är gårdstomtarna och vättarna nästan juligare än den röda vanliga tomten som vi har blivit van vid.

Svar: Jag håller helt med om att dessa gammaldags tomtar är att föredra framför de amerikansk inspirerade. :)
Monica


2013-11-07 // 22:14:15

Vilken mysig liten berättelse!
Vad skulle jul vara utan jultomtar? :)

Svar: Tack! :)Ingenting alls! :)
Monica


2013-11-08 // 08:38:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: